Sztuka a technologia: interaktywne instalacje i sztuczna inteligencja.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na stronie wina. Wina mają co więcej niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym wynikiem fermentacji, lecz hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bo pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają niemało mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
1. Czytaj dalej
2. Zobacz teraz
3. Znajdź tutaj
4. Znajdź więcej
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.